Wysłany: 2008-10-16, 19:09 komp i zintegrowana grafika
tytuł mówi sam za siebie
znów mam mały problem ponieważ chcę kupić kompa max 600zł (tia wiem niewiele)
no i wsio ok tylko że na allegro za tą sumę mam same kompy z zintegrowaną grafą i właśnie nie wiem... czy to dobre rozwiązanie?
w razie czego słyszałem że można ją wyłączyć i normalną wrzucić ale..
pytanie brzmi: co sądzisz o kompach z zintegrowaną grafiką?
W sumie, zależy jaka. No i zależy w jakie gry grasz. Osobiście mój kolega ze zintegrowaną grafą zdaje się 6100 Nvidii, jedzie na medium detalach w CoH bez przycięć. Jeżeli to cię satysfakcjonuje, to bierz spokojnie, a jeśli nie... to cóż, masz problem
I owszem, z czego mi wiadomo, da się dołożyć kartę graficzną, i powinno wszystko hulać, ale osobiście tego nie sprawdzałem.
no wiesz mnie wystarczy że WoW mi będzie śmigać no i ewentualnie Stalker ale jak nie ruszy to olać nie jest aż tak niezbędny
co do tej karty to właśnie sam w tej chwili nie wiem czy z Radeon'em czy GeForce'm brać
chodzi o to że jestem zwolennikiem kart ATI ale tak naprawdę to nie wiem czy dalej dobre karty robią czy idą w stronę szmelcu bo już różne stwierdzenia słyszałem
Radeon to mało 1 GB Ram, a karta graficzna na pewno śmiga grafika, a GeFroce to 2 GB dużo pamięci ram i dobre karta graficzna oraz dobra płyta główna. Dla mnie to trudne wybór.
No cóż, nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tym temacie, ale z czego mi wiadomo, WoW na 6100 śmiga aż miło. Niestety nie wiem na jakich ustawieniach graficznych, ale ważne że nie klatkuje
Jeżeli komputer ma być przeznaczony do grania to raczej nie polecam zintegrowanej karty, takie płyty to tylko do prac biurowych się kupuje. Tak jak piszą powyżej są co prawda zintegrowane karty nVidii lub Radeony jednak pomimo swojej numeracji nie są odpowiednikami tych kart, są fabrycznie okrojone przez co ich wydajność spada. Oczywiście jeżeli już nie ma się zbytnio wyboru to lepiej wybrać ze zintegrowaną nvidią lub radeonem niż rozmyślać z innymi. Takie płyty główne są przeważnie tworzone w standardach mATX i tu należy dokładnie sprawdzić czy posiada ona slot pod dedykowaną karte graficzna bo spotkałem się z płytami które go po prostu nie mają. Jeżeli taki slot posiada to jak najbardziej można taką karte później dołożyć, jednak tą zintegrowaną trzeba wyłączyć w biosie bo prawdopodobnie ta druga nie ruszy.
no to o wyłączaniu zintegrowańca już wiem
na sloty też już patrzyłem zastanawiam się tylko czy dysk ATA nie będzie się "gryzł" z dyskiem SATA <drap>
znaczy z gier to jak mówiłem wcześniej... wystarczy mi że WoW'a pociągnie
Renger napisał/a:
Oczywiście jeżeli już nie ma się zbytnio wyboru to lepiej wybrać ze zintegrowaną nvidią lub radeonem niż rozmyślać z innymi.
no to właśnie rozmyślam nad radeonem i nvidią i nie wiem co brać
no dobra dzięki za pomoc
No jak już pisałem, wiem z doświadczenia (no może nie osobistych, ale kolegi ), że WoW powinien chodzić bezproblemowo, przynajmniej na nVidii, niesety nie wiem jak jest z radkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum